메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술대회자료
저자정보
함정균 (조선대학교) 조홍현 (조선대학교)
저널정보
대한설비공학회 대한설비공학회 학술발표대회논문집 대한설비공학회 2015년도 하계학술발표대회
발행연도
2015.6
수록면
420 - 423 (4page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
In this study, we carried out the numeric analysis about the boiling heat transfer of SiO₂-H₂O nanofluid to investigate the influence of the boiling heat transfer about the diameter of diffuse nanoparticle in nanofluid. It was carried out in condition that the average roughness of heat surface is 5.1nm, nanofluid’s volume concentration is 0.1vol% and nanoparticle diameter is from 15 to 45nm. As a result, the boiling heat transfer coefficient decreased from 135.2 kW/m²·K to 121.6 kW/m²·K according to the increase of nanoparticle diameter from 15 to 45nm. It is due to the decrease of the nucleate site density by the increase of thermal conductivity and the surface particle interaction parameter which is caused by the increase of nanoparticle diameter. For this reason, the effect of heat flux transferred by the natural convection increased according to the increase of nanoparticle diameter while the boiling heat transfer coefficient was decreased.

목차

Abstract
1. 서론
2. 해석방법
3. 해석결과 및 고찰
4. 결론
참고문헌

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2016-553-001581669