왕머루( Vitis amurensisRupreche)는 아시아 지역에서 자생하는 포도의 한 종류로서 항산화, 항염증, 뇌신경보호, 신생혈관 억제능 등의 생리활성이 알려져 있다. 왕머루의 뿌리는 한국에서 전통적인 약재로 사용되어왔으나 그 생리활성에 대해서는 보고된 바가 적다. 이에 본 연구에서는 머루근 MeOH 추출물(VARM)과 그 용매 분획물이 지방세포분화 및 지방 생성에 미치는 영향을 3T3-L1 preadipocyte를 이용하여 분석하였다. 그 결과 VARM은 3T3-L1 preadipocyte의 지방 세포로의 분화, 지방 축적, 중성 지방 생성량을 독성 없이 농도의존적으로 유의적으로 억제시켰다. 활성 물질의 규명을 위해 VARM으로부터 dichloromethane (CH₂Cl₂), ethyl acetate (EtOAc), n-butanol (n-BuOH), 그리고 물(H₂O) 층의 순서로 용매 분획을 실시한 후 지방 생성에 미치는 영향을 분석한 결과 H₂O 층을 제외한 모든 분획물에서 지방 생성 억제능이 관찰되었으며 특히 CH₂Cl₂ 층 분획물이 가장 강력한 항비만 활성을 보였고 이는 주요 지방 생성 전사 인자인 C/EBPα, C/EBPβ, 그리고 PPARγ의 유전자 및 단백질발현 조절에 의한 것으로 판단된다. 또한 머루근의 항비만 활성을 보유한 활성 물질을 분리한 결과 oleanolic acid가 주요 물질 중의 하나로 나타났다. 이러한 결과는 머루근의 항비만 활성을 처음으로 밝혀낸 것이며 주요 활성물질의 하나로 oleanolic acid를 확인하였다.
Vitis amurensis Rupreche , a sort of grape, grows naturally in Asian countries. It is known for important biological effects such as antioxidation, anti-inflammation, neuroprotection, and angiogenesis inhibition. Although its root is used as a traditional folk medicine in Korea, the root’s biological activities are poorly studied. In the present study, the effects of V. amurensisroot methanol extract (VARM) and its solvent fractions on adipocyte differentiation and adipogenesis in 3T3-L1 preadipocytes were investigated. The VARM significantly suppressed adipocyte differentiation, lipid accumulation, and the triglyceride (TG) content of 3T3-L1 preadipocytes in a dose-dependent manner, without cytotoxicity. To identify active molecules, the VARM was fractionated with a series of organic solvents including dichloromethane (CH₂Cl₂), ethyl acetate (EtOAc), and n-butanol ( n-BuOH). All the fractions also showed inhibition of lipid accumulation in the 3T3-L1 preadipocytes. The CH₂Cl₂ fraction showed the most powerful anti-obesity effect through the modulation of cytidine-cytidine-adenosine-adenosinethymidine (CCAAT)/enhancer binding protein α (C/EBPα), C/EBPβ, peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ) gene and protein expression. Oleanolic acid was one of the main active compounds involved in the anti-obesity activity of the V. amurensisroot. These results provide important new insight into the potential potent anti-adipogenic effect of the V. amurensisroot and illustrate that one of the main compounds involved in this effect is oleanolic acid.